Cum UI/UX influentează rata de conversie: 5 exemple practice.

Designul nu este doar o imagine estetică plăcută, ci si un instrument puternic pentru afaceri. Acesta influentează direct rata de conversie si, prin urmare, profitul companiei. Din această perspectivă, tot mai multe companii investesc timp si resurse, căutând în mod constant metode de a-si îmbunătăti această metrică.

Optimizarea UI/UX poate părea o sarcină complexă si costisitoare. Însă, prin schimbări minore, dar bine gândite, acestea pot avea un impact semnificativ. Ulterior, vom examina 5 exemple practice care pot fi implementate chiar de astăzi pentru a vă creste rata de conversie.

Expert în cresterea ratei de conversie

1. Meniu de navigare intuitiv clar (creste rata de conversie cu până la 30%).

Meniul de navigare este temelia unui site web, care vă asigură că vizitatorii vor găsi rapid si usor informatiile necesare. Si totusi, importanta unui meniu de navigare este deseori subestimată în procesul de design al site-urilor web.

O solutie modernă implică utilizarea unui meniu de tip hamburger pentru toate versiunile adaptative ale site-ului. Acesta este un trend în crestere. Însă un studiu recent a adus la lumină faptul că renuntarea la această optiune în favoarea meniului clasic de navigare a condus la o crestere semnificativă, de 30% a ratei de conversie si de 70% a duratei medii a unei sesiuni.

Cu toate acestea, este important de mentionat că un meniu de navigare prea voluminos sau complicat poate avea un efect invers. Vizitatorii se pot pierde prin acesta si pot părăsi site-ul înainte de a găsi informatiile necesare lor. Prin urmare, găsirea unui echilibru optim între simplitate si eficientă reprezintă cheia unui design reusit al meniului de navigare.

Exemplu de meniu clasic
Meniu de navigare clasic. Exemplu preluat de pe site-ul apple.com.

2. Simplificarea procesului de checkout (creste rata de conversie cu până la 39%).

O problemă majoră pentru magazinele online este abandonul cosului de cumpărături. Această situatie apare când utilizatorii adaugă produse în cos, însă nu finalizează achizitia. Conform unor studii recente s-au identificat principalele motive pentru care consumatorii actionează astfel.

Majoritatea magazinelor online solicită crearea unui cont de utilizator înainte de achizitie. Acest lucru descurajează unii potentiali clienti. O solutie posibilă ar fi simplificarea procesului de checkout, eliminând înregistrarea obligatorie.

Prin urmare, în noua versiune a procesului de checkout, clientii nu mai sunt nevoiti să-si creeze un cont, ci doar să furnizeze informatii de bază precum numele, adresa de e-mail si numărul de telefon. Odată implementată, această nouă abordare a redus cu 39% rata de abandonare a cosurilor de cumpărături, ceea ce reprezintă o îmbunătătire semnificativă pentru experienta de achizitionare.

3. Butoane CTA accentuate (creste rata de conversie cu până la 45%).

Butonul „Call to Action” (CTA) joacă un rol esential în orice interactiune cu utilizatorul. Claritatea mesajului împreună cu o paletă cromatică vibrantă si distinctă, sunt elemente esentiale.

Un experiment de optimizare a CTA a implicat schimbarea culorii butonului CTA de pe pagina principală, alternând între un buton conturat si unul colorat. Continutul paginii, mesajul si elementele grafice au rămas neschimbate, singura diferentă fiind culoarea butonului.

Rezultatul acestei modificări simple a fost surprinzător: rata de conversie a butonului colorat a fost cu 45% mai mare decât a butonului conturat. Acest exemplu subliniază necesitatea optimizării paginilor web si a interactiunii cu utilizatorii.

Exemplu de butoane call to action
Exemplu de buton conturat si unul colorat.

4. Notificare la disponibilitate (creste rata de conversie cu până la 22,45%).

În loc să eliminati sau să ascundeti produsele temporar indisponibile din magazinul dvs., înlocuiti butonul “Adăugati în cos” cu butonul “Notificati-mă la disponibilitate”. Această schimbare va permite utilizatorilor să primească notificări prin e-mail când produsul va fi din nou disponibil. Astfel, veti mentine interesul clientilor si veti păstra posibilitatea unei vânzări ulterioare.

Conform unor studii recente în domeniul comertului electronic, această strategie poate creste rata de conversie cu până la 22,45%, datorită mentinerii interesului cumpărătorilor pentru produsele temporar indisponibile.

Exemplu de card cu notificare la disponibilitate
Exemplu de design pentru un card de produs cu notificare de disponibilitate.

5. Imagini si videoclipuri de înaltă calitate (creste rata de conversie cu până la 82%).

Anterior, a existat o dezbatere amplă cu privire la ce este mai important pentru vânzările online: fotografiile de înaltă calitate ale produsului sau descrierea detaliată a acestuia? În încercarea de a găsi un răspuns la această întrebare, o echipă de cercetători a decis să efectueze un studiu. Au fost oferite utilizatorilor două optiuni diferite de design pentru pagina de produs. În prima variantă de design, s-a pus accentul pe descrierea amănuntită a produsului, în timp ce în a doua variantă, focusul a fost pe fotografiile atractive si de înaltă calitate.

Rezultatele studiului au arătat că 82% dintre utilizatori sunt mai dispusi să cumpere produsul, atunci când pagina de produs pune accentul pe fotografii atractive si de înaltă calitate.

Exemplu de design cu accent diferit
Exemplu de design cu accent pe descriere si continut multimedia.

Prin urmare, înlocuirea imaginilor de calitate scăzută cu imagini de rezolutie înaltă si adăugarea de videoclipuri la 360 de grade pot creste semnificativ rata de conversie. De asemenea, acest studiu a evidentiat importanta prezentării vizuale atractive si detaliate a produsului pentru cresterea vânzărilor online. Acest lucru se datorează faptului că clientii primesc o perspectivă mai bună si mai realistă asupra calitătii si detaliilor produsului.

Concluzie: Pentru a creste rata de conversie, nu este necesar să folosim solutii complicate.

Uneori, optimizarea UI/UX poate fi suficient de simplă si totusi extrem de eficientă. Modificări minore, cum ar fi schimbarea culorilor butoanelor CTA sau îmbunătătirea calitătii imaginilor produselor, pot avea un impact semnificativ asupra succesului afacerii dvs.

Doriti să aflati mai multe?

Abonati-vă la blogul nostru! Fiti la curent cu toate ofertele, promotiile, articolele utile despre afaceri în mediul online.

Lăsati-ne un comentariu despre articolul:
Cum UI/UX influentează rata de conversie: 5 exemple practice.

 • Avatar of Daniel Bizu
  Daniel Bizu

  La moment în Google Search Console văd rata de conversie 0.4%. Dacă implementez vreunul din aceste exemple, voi obtine o rată de conversie de +20%, 30%?

  • Avatar of Websty
   Websty

   Bună întrebare 🙂 este important să precizăm că rata de conversie afisată în Google Search Console se referă la rata de conversie a titlurilor SEO, indicând procentul de utilizatori care au dat clic pe un titlu al site-ului dvs. în rezultatele căutării Google. Această metrică nu reflectă rata de conversie generală a site-ului, care include actiuni specifice precum achizitii, completări de formulare etc.

   Pentru a evalua cu exactitate impactul implementării exemplelor din articolul nostru, vă recomandăm să monitorizati rata de conversie UI/UX în Google Analytics. Este important să configurati corect elementele de tracking si analizati constant datele pentru a identifica elementele cu potential de optimizare.