11 greseli frecvente la crearea unui site web si cum să le evitati.

Crearea unui site web poate părea o sarcină simplă, mai ales în era actuală în care există numeroase instrumente si resurse online ce promit constructia rapidă a unui site. Cu toate acestea, în goana după viteză si un pret ieftin, deseori se omit factorii esentiali care asigură succesul al unui site.

În articolul ce urmează, vom examina 11 dintre cele mai frecvente greseli comise la crearea unui site web, oferind exemple concrete si recomandări practice pentru a le evita. Fiecare greseală va fi structurată în 4 mari categorii:

programist care a identificat multe greseli pe un site web

1. Greseli frecvente comise la crearea unui site web de antreprenori.

Crearea unui site web pentru afacerea dvs. este una dintre cele mai cruciale sarcini pentru a vă promova si atrage clienti noi. Totusi, nu toate site-urile web si design-urile acestora corespund asteptărilor vizitatorilor. Graba de a dezvolta propriul site web, poate duce la omiterea unor factori esentiali. În continuare, vom analiza 3 greseli frecvente comise de antreprenori la crearea unui site web si modalitătile de a le evita.

1.1. Optarea pentru un hosting web ieftin pentru site-ul dvs.

Hosting-ul este un factor crucial în ceea ce priveste performanta si functionalitatea unui site web. Utilizarea unui serviciu de găzduire web ieftin poate avea un impact negativ asupra vitezei si securitătii site-ului, generând probleme legate de accesibilitate si functionalitate. Prin urmare, este esential să acordăm o atentie deosebită selectării unui serviciu de găzduire web optimizat, care să se potrivească nevoilor specifice ale site-ului.

1.2. Supraîncărcarea site-ului cu un număr excesiv de plugin-uri.

Instalarea pluginurilor poate extinde functionalitatea si simplifica crearea unui site web. Însă, o cantitate excesivă poate reduce semnificativ viteza de încărcare si securitatea site-ului. Totodată, unele module pot avea un conflict între ele si cauza erori pe site. Asadar, este foarte important să evaluati necesitatea si valoarea fiecărui plugin.

2. Greseli frecvente în proiectarea unui site web (UI design).

În procesul de proiectare a unui site web, deseori se comit greseli care afectează negativ interfata acestuia. Acest lucru poate duce la scăderea traficului si a veniturilor. Vom analiza în continuare cele mai frecvente greseli de web design si modul în care acestea afectează performanta unui site.

2.1. Utilizati machete poligrafice, în loc de blocuri html pe site.

Această greseală apare din cauza neîntelegerii modului în care functionează web design-ul. Utilizarea machetelor poligrafice în loc de blocuri HTML duce la indisponibilitatea site-ului dvs. pe orice dispozitiv. În plus, motoarele de căutare nu vor putea indexa corect un astfel de site, ce va avea un impact negativ asupra pozitionării în rezultatele căutării.

Site web creat din machete poligrafice
Exemplu de pagină proiectată din machete poligrafice.

2.2. Aplicati toate tendintele populare în web design.

La fel cum moda, muzica si coafurile se schimbă în mod constant, la fel si tendintele în web design evoluează permanent. Cu toate acestea, nu ar trebui să implementati orice tendintă nouă doar pentru că este populară în momentul de fată. Înainte de a integra o tendintă de web design recentă, este esential să vă adresati următoarele întrebări cheie:

  1. Va îmbunătăti această tendintă experienta utilizatorilor si usura navigarea pe site?
  2. Va îmbunătăti aspectul vizual al site-ului si prima impresie pentru utilizatorii noi?
  3. Va contribui la o mai bună lizibilitate a continutului site-ului?

Aceste întrebări cruciale vă vor orienta spre o decizie informată atunci când vine vorba de adoptarea unei noi tendinte, cu scopul de a îmbunătăti calitatea site-ului dvs.

3. Greseli frecvente care afectează negativ experienta utilizatorului (UX).

Una dintre cele mai critice greseli este să uităm scopul principal al unui site web: satisfacerea nevoilor utilizatorilor. Este esential să acordăm prioritate nevoilor utilizatorilor, nu preferintelor noastre personale. Pentru a vă oferi o perspectivă mai clară, iată o listă a celor mai frecvente greseli care pot afecta negativ experienta utilizatorului.

3.1. Site web care constă dintr-un perete imens de text.

Motoarele de căutare, cum ar fi Google, apreciază site-urile cu un continut extins si informativ, deoarece acestea oferă o experientă valoroasă pentru utilizatori. Cu toate acestea, un site care constă dintr-un perete de text dens si nestructurat poate face dificilă navigarea si găsirea informatiilor. Majoritatea utilizatorilor vor găsi astfel de pagini solicitante si frustrante.

Pentru un echilibru optim, concentrati-vă pe adăugarea unui continut de calitate care răspunde nevoilor publicului tintă. Structurati informatiile cu titluri, liste cu puncte cheie si paragrafe scurte. Un design atractiv si spatierea adecvată vor creste lizibilitatea.

3.2. Bombardarea vizitatorilor cu ferestre pop-up.

Majoritatea site-urilor web folosesc ferestre pop-up pentru a-si promova ofertele sau de a colecta informatii de la vizitatori. Cu toate acestea, excesul de ferestre pop-up poate avea un impact negativ asupra experientei utilizatorului si îl poate îndemna să părăsească site-ul. Prin urmare, este important să planificati minutios aparitia ferestrelor pop-up astfel încât să nu enervati vizitatorii.

3.3. Utilizarea muzicii de fundal pe site web.

Pornirea automată a muzicii de fundal la deschiderea unui site web, vizitatorii o pot găsi ca o experientă neplăcută si părăsi site-ul. Utilizatorii preferă să aleagă când si ce muzică să asculte singuri. Dacă muzica de fundal face parte din conceptul site-ului, permiteti vizitatorilor dvs. să o controleze, pornind-o si oprind-o oricând doresc. Această abordare nu numai că respectă preferintele individuale ale utilizatorilor, dar si îi ajută să se concentreze pe continutul site-ului.

4. Greseli tehnice frecvente pe un site web.

Spre deosebire de greselile UI/UX a unui site web, greselile tehnice sunt ascunse în spatele acestuia ele pot influenta semnificativ functionarea si performanta site-ului, si anume:

  1. Modul în care motoarele de căutare înteleg si indexează continutul;
  2. Viteza de încărcare a paginii web;
  3. Accesibilitatea site-ului web pe diferite dispozitive.

În cele ce urmează, vom detalia câteva dintre cele mai frecvente greseli tehnice de pe un site web de prezentare.

4.1. Marcare semantică HTML inadecvată.

Marcajul semantic HTML este un aspect crucial în dezvoltarea web. Acesta presupune utilizarea corectă a tagurilor HTML pentru a structura continutul unei pagini web. Această practică facilitează întelegerea continutului de către browsere si motoarele de căutare. Lipsa sau utilizarea incorectă a marcării semantice HTML poate afecta negativ pozitionarea unui site web în rezultatele motoarelor de căutare.

4.1.1. Exemplu de marcă HTML incorectă.

Un exemplu răspândit este marcarea incorectă a unui paragraf în HTML.

Marcare HTML incorectă:

<div>Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.</div>

În acest exemplu, continutul textual este încadrat într-un element <div>, care este folosit pentru a grupa si stiliza continut, dar nu este adecvat pentru paragrafe. În mod corect, ar trebui să utilizăm elementul <p> pentru a marca paragraful.

Marcare HTML corectă:

<p>Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.</p>

Folosirea elementului <p> este mai semnificativă pentru textul care reprezintă un paragraf si ajută la structurarea corectă a conținutului HTML.

4.2. Scrierea unui cod functional fără optimizare.

În ultimii ani, au apărut noi standarde si tehnologii care permit scrierea unui cod mai eficient si performant. Cu toate acestea, observăm că multi dezvoltatori continuă să utilizeze standarde învechite, ratând astfel oportunităti de optimizare din comoditate sau obisnuintă. Aceeasi problemă poate apărea si atunci când se utilizează un site builder.

4.2.1. Exemplu de standarde de cod vechi si moderne în detaliu.

Unii programatori folosesc în exces proprietăti CSS individuale în loc să utilizeze abordări mai concise, cunoscute ca „shorthand-uri”. Să evaluăm un exemplu de stilizare a unui card cu o imagine, titlu si descriere.

Exemplu de card pentru site web
Rezultatul dorit în urma aplicării codului CSS.

Stilizarea conform standardelor vechi:

/* Blocul initial pentru stilizarea unui card */
.card {
    display: flex;
    flex-direction: column;
    align-items: flex-start;
    padding-top:32px;
    padding-bottom: 32px;
    padding-left: 32px;
    padding-right: 32px;
    background-color: white;
    border-top-left-radius: 16px;
    border-top-right-radius: 16px;
    border-bottom-left-radius: 16px;
    border-bottom-right-radius: 16px;
    box-shadow: 0px 1px 4px hsla(262, 100%, 8%, 0.06);
}

/* Bloc aditional pentru a crea spatiu între elemente */
.card img, .card .title {
    margin-bottom: 16px;
}

În acest exemplu se utilizează proprietăti CSS care pot fi scrise cu o singură linie de cod. De asemenea, pentru a crea spatiu între elemente, se poate utiliza o singură proprietate în blocul initial.

Stilizarea conform standardelor moderne:

/* Realizarea aceluiasi functional într-un bloc de cod optimizat */
.card {
    display: flex;
    flex-direction: column;
    align-items: flex-start;
    gap: 16px;
    padding:32px;
    background: white;
    border-radius: 16px;
    box-shadow: 0px 1px 4px hsla(262, 100%, 8%, 0.06);
  }

Aici am folosit shorthand-uri si proprietatea gap din CSS, care permite setarea spatierii dintre elemente într-un mod modern.

4.3. Structură inadecvată a codului.

De obicei, această problemă apare din cauza utilizării unui site builder, dar poate fi cauzată si de unii dezvoltatori. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra performantei si vitezei de încărcare a site-ului, ducând în cele din urmă la o experientă proastă pentru utilizatori.

4.3.1. Exemplu de structură HTML incorectă.

Pentru a ilustra această problemă, vom analiza structura codului HTML generat de Elementor, un site builder popular pentru platforma WordPress.

Structura HTML a unui paragraf generat de un site builder.

<div
	class="elementor-element elementor-element-507893b5 max-w-480 ob-harakiri-inherit ob-has-background-overlay elementor-widget elementor-widget-text-editor ob-harakiri"
	data-id="507893b5"
	data-element_type="widget"
	data-settings='{"_ob_use_harakiri":"yes","_ob_harakiri_writing_mode":"inherit","_ob_postman_use":"no","_ob_perspektive_use":"no","_ob_poopart_use":"yes","_ob_shadough_use":"no","_ob_allow_hoveranimator":"no","_ob_widget_stalker_use":"no"}'
	data-widget_type="text-editor.default"
>
	<div class="elementor-widget-container">
		<style>
			/
			.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}
			.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}
			.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}
			.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}
			.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}
			.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block}
		</style>
		Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
	</div>
</div>

Exemplul prezentat contine o structură complicată de cod HTML, cu numeroase clase si atribute care nu sunt necesare la afisarea unui simplu paragraf. Elementele suplimentare sunt generate din arhitectura si logica internă a site builder-ului. Cu toate acestea, observăm că codul final al site-ului nu este curătat de elementele inutile.

Structura corectă a unui paragraf.

<p>Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.</p>

Concluzie: Un site web reprezintă o investiție importantă, iar greselile în crearea sa pot afecta negativ rentabilitatea acestuia.

În acest caz, există riscul de a investi într-un site web care nu aduce niciun beneficiu afacerii. Cu toate acestea, evitând greselile din acest articol, puteti crea un site web eficient si atractiv, care să îndeplinească nevoile utilizatorilor si obiectivele comerciale.


Doriti să aflati mai multe?

Abonati-vă la blogul nostru! Fiti la curent cu toate ofertele, promotiile, articolele utile despre afaceri în mediul online.

Lăsati-ne un comentariu despre articolul:
11 greseli frecvente la crearea unui site web si cum să le evitati.